• img
    Yükleniyor...

Meclis'in 6 Aylık Performansı: 6 torba kanun, 81 farklı kanunda ve 216 kanun maddesinde değişiklik yaptı

Milletvekillerinin 31 Mart’ta yapılacak yerel seçim çalışmalarına katılabilmeleri için çalışmalarına 1 Mart itibariyle ara veren TBMM, seçimlerin ardından mesaisine kaldığı yerden devam edecek.

Peki, ‘2. Yasama Yılı’nın başladığı tarih olan 1 Ekim 2023’ten bu yana Meclis’te hangi kanunlar geçti? Torba kanunlar kaç kanunu etkiledi? Meclis’in denetim işlevi nasıldı? TBMM’nin 6 aylık performansına sayılarla bakıyoruz:

Kararlar

TBMM’de 2. Yasama Yılı’nın başladığı Ekim ayından bu yana 18 karar alındı. Bu kararların 6’sı Silahlı Kuvvetlerin Kullanımı hakkındaydı.

Kanunlar

Yine 2. Yasama Yılı’nın başladığı 1 Ekim’den günümüze kadar TBMM Genel Kurulu’nda 42 kanun kabul edildi.

Türlerine göre incelendiğinde ise kabul edilen kanunların 33’ü ‘Uluslararası Anlaşmaların Uygun Bulunmasına Dair Kanun’. Geriye kalan 9 kanunun, 6’sı ise birçok kanunda ve maddede değişiklik yapan ‘torba kanunlar’. Detaylı incelendiğinde bu 6 torba kanunun, 81 farklı kanunda ve 216 kanun maddesinde değişiklik yaptığı görülüyor.

 

Kanun Teklifleri

TBMM Başkanlığı’na 2. Yasama Yılı boyunca toplam 347 kanun teklifi verildi.

Kanun tekliflerinin 178’i CHP, 40’ı DEM Parti ve 33’ü İYİ Parti tarafından verildi. Meclis’te az sayıda sandalyesi bulunan ‘Demokratik Bölgeler Partisi’, ‘Emek Partisi’ ve ‘Demokratik Sol Parti’ ise hiç teklif vermedi.

Denetim

Ekim 2023-Mart 2024 tarihleri arasında, milletvekilleri 5.162 yazılı soru önergesi verdi. Bu önergelerin yalnızca 1.941’i cevaplanırken 2.931’inin cevaplanmadığı gelen kağıtlarda ilan edildi.