Yasa tasarı ve teklifleriyle ilgili uzman görüşlerini okuyarak farklı bakış açıları edinin; kendi fikirlerinizi paylaşarak sesinizi duyurun!
Ağ olarak bir araya geldiğimiz yıl olan 2011’den bu yana, denge denetleme sisteminin damgasını vurduğu bir anayasa için söz söylüyoruz. Duruşumuz da, tavrımız da hiç değişmedi çünkü ancak bu başarıldığı zaman, haklarımızın tam anlamıyla korunacağına; huzurlu, müreffeh bir ülkede, zorlukları aşarak bir arada yaşayabileceğimize inanıyoruz.
Prof. Dr. Selin Esen - "Demokratik bir hükümet sisteminde yasama, yürütme ve yargı organları arasında yürütme erkinde odaklanan bir bütünleşmenin değil, bunlar arasında denetimi, işbirliğini ve dengeyi sağlayacak araç ve mekanizmaların bulunması gerekir. Bu bakımdan teklif, parlamenter sistemi kaldırıyor ancak çoğulcu demokratik bir rejimde işleyebilecek bir başkanlık sistemini de getirmiyor."
Prof . Dr. Fuat Keyman - "Genel değerlendirmesini ister “rejim değişikliği”, ister “hükümet sistemi değişikliği” başlığında yapalım, Türkiye parlamenter demokrasisinde tektonik taşların yerinden oynadığı, oyun değiştirici bir süreçten geçiyoruz."
M. Erkut Ayvaz - "Anayasa değişiklik teklifinin Meclis Genel Kurulu’na gelmesiyle birlikte gergin bir oylama sürecine girildi. AK Parti ve MHP uzlaşısının bir neticesi olarak ortaya çıkan ve hükumet sisteminin dönüşümünü esas alan anayasa değişiklik teklifi, ne yazık ki muhalefet parti ve çevreleri tarafından manipülatif bir şekilde ele alınmaya çalışılmaktadır."
Prof. Dr. Osman Can - "Türkiye’de hükümet sisteminde köklü değişikliklere yol açabilecek Anayasa değişikliği teklifi, kimi düzeltme ve değişikliklerle birlikte Anayasa Komisyonundan geçti. Şu sıralar Genel Kurul’da görüşülüyor."
Prof. Dr. Ersin Kalaycıoğlu hükümet sisteminde değişiklik öngören anayasa değişikliği teklifini denge ve denetleme açısından Mecliste.org için değerlendirdi. Kalaycıoğlu siyasi partilerin işleyişinin ve seçim sisteminin değişmediği koşullarda, bu değişiklik teklifinin ne gibi sonuçlar doğurabileceğine değindi.