• img
    Yükleniyor...

TBMM’de Saadet Partisi Çatısı Altında 6. Grup: Meclis’te Grup Kurmanın Avantajları

14 Mayıs milletvekilliği seçimlerine CHP listelerinden giren Saadet Partisi ile Gelecek Partisi, Saadet Partisi çatısı altında TBMM’de grup kurdu.

Saadet Partisi Milletvekili Bülent Kaya ile Gelecek Partisi Milletvekili Selçuk Özdağ, her iki partinin milletvekillerinin Saadet Partisi çatısı altında toplanarak, toplam 20 milletvekili ile Meclis grubu oluşturulmasına ilişkin başvurularını, Meclis Genel Sekreterliğine geçtiğimiz hafta sundu.

Böylece seçime CHP listelerinden giren iki parti, Saadet Partisi çatısı altında birleşme kararı alarak AK Parti, CHP, MHP, İYİ Parti ve YSP’nin ardından Meclis’te 6’ncı siyasi parti grubunu kurmuş oldu.

Saadet Partisi, ilk grup toplantısını 12 Temmuz Çarşamba günü, yani yarın saat 9.15’te yapacak. İlk grup toplantısı olması nedeniyle kürsüde Saadet Partisi lideri Karamollaoğlu ve Gelecek Partisi lideri Davutoğlu olacak.

Peki Yasama Faaliyetleri Açısından Meclis’te Grup Kurmanın Avantajları Neler?

Anayasa’nın ‘İçtüzük siyasi parti grupları ve kolluk işleri’ başlığı altındaki 95. maddesinde, “İçtüzük hükümleri, siyasi parti gruplarının, Meclis’in bütün faaliyetlerine üye sayısı oranında katılmalarını sağlayacak yolda düzenlenir. Siyasi parti grupları, en az yirmi üyeden meydana gelir” deniliyor. Ayrıca Meclis içtüzüğüne göre siyasi parti grupları şu avantajları elde edebiliyor:

  • Genel Kurulda diğer milletvekillerine kıyasla parti gruplarının söz hakkı daha fazla oluyor, 
  • Kendilerine ait salonlarda her hafta grup toplantısı düzenleyebiliyorlar ve bu toplantılar Meclis TV’de canlı yayınlanıyor,
  • Grupların yazılı önergesiyle Genel Kurulda toplumsal, siyasal, ekonomik sorunlar ve dış politika gibi konularda genel görüşme açılabiliyor,
  • Parti gruplarına danışman verilebiliyor,
  • Genel Kurulda parti grubu olarak oylama isteyebiliyorlar.
  • Ayrıca parti grupları Meclis komisyonlarına üye gönderebiliyorlar.