Plan ve Bütçe Komisyonu
Komisyon Hakkında
Türkiye Büyük Millet Meclisi İçtüzüğü uyarınca faaliyet gösteren ihtisas komisyonlarından biri de Plan ve Bütçe Komisyonu.
Plan ve Bütçe Komisyonu; başta ilgili yıla ilişkin merkezi yönetim bütçe kanunu teklifi ve merkezi yönetim kesin hesap kanunu teklifi olmak üzere Meclis Başkanlığı tarafından kendisine havale edilen vergi, resim, harçlara ilişkin düzenlemeler, sigortacılık sistemi, kamu personel rejimi, sosyal güvenlik sistemi, kamu kurum ve kuruluşlarının teşkilat yapısı, ticaret hayatı, bankacılık, finans ve sermaye piyasaları gibi toplumun bütününü ilgilendiren iktisadi, sosyal ve mali konulara ilişkin bütçeye yük getiren kanun tekliflerini görüşür.
Ayrıca, kalkınma planlarının görüşülmesi, Komisyona havale edilen Sayıştay raporlarının görüşülmesi, boş bulunan Sayıştay Başkanlığı ve Sayıştay üyeliği seçimleri için gerekli değerlendirmelerin yapılması ve aday belirlemek üzere ön seçim yapılması, Türkiye Varlık Fonuna ilişkin denetim raporlarının görüşülerek denetlenmesi ve ilgili mevzuat gereği çeşitli kamu kurum ve kuruluşlarının faaliyetlerine ilişkin bilgilendirme sunumlarının değerlendirilmesi Plan ve Bütçe Komisyonunun görev ve yetkileri arasındadır.
28. Yasama Dönemi Komisyon Üyeleri
Komisyonun 2'si kadın, 29'u erkek olmak üzere toplam 31 üyesi bulunuyor.
Ayrıca Plan ve Bütçe Komisyonu, AK Parti'den 15, CHP'den 7, MHP ve DEM Parti'den 3, İYİ Parti'den 2 ve Saadet Partisi'nden ise 1 üye barındırıyor.
Komisyonun üyeleri, görevleri, siyasi partileri ve TBMM portreleri:
Komisyon İzleme Çalışmaları
mecliste.org, şeffaflık ve hesap verebilirlik ilkeleri doğrultusunda gerçekleştirdiği komisyon izleme çalışmalarını, gönüllü bir çalışma grubu sayesinde gerçekleştirmektedir.
Komisyon izleme toplantıları gündemi değerlendirmek, Meclis izleme çalışmaları kapsamında verilen görevleri tartışmak ve bu görevlerin sonuçlarını irdelemek üzere düzenlenmektedir.
Bu görevler ise izlemenin kilit noktası olan bilimsel ölçütlerin takip edilmesi; bu bulguların değerlendirilmesi ve komisyon üzerine yapılan araştırmaları konu alacak şekilde dağıtılmakta ya da çalışma grubu üyeleri tarafından seçilmektedir.