İnsan Haklarını İnceleme Komisyonu
Komisyon Hakkında
Türkiye Büyük Millet Meclisi İçtüzüğü uyarınca faaliyet gösteren ihtisas komisyonlarından biri de İnsan Haklarını İnceleme Komisyonu.
3686 sayılı Kanun’a göre; İnsan Haklarını İnceleme Komisyonu, bakanlıklardan, mahalli idarelerden, muhtarlıklardan, üniversitelerden ve diğer kamu kurum ve kuruluşları ile özel kuruluşlardan bilgi isteme, buralarda inceleme yapma ve ilgililerini çağırıp bilgi alma yetkisini haizdir.
18. yasama döneminde TBMM'de temsil edilen tüm siyasi partilerden milletvekillerinin imzalarını içeren bir kanun teklifi Meclis Başkanlığına sunulmuş ve 5 Aralık 1990 tarihinde 3686 sayılı 'İnsan Haklarını İnceleme Komisyonu Kanunu' kabul edilmiştir. İnsan Haklarını İnceleme Komisyonu, Türkiye'de insan haklarının ulusal düzeyde korunması amacıyla kurulan ilk ulusal insan haklarını koruma mekanizması olarak kabul edilebilir.
28. Yasama Dönemi Komisyon Üyeleri
Komisyonun 5'i kadın, 19'u erkek olmak üzere toplam 24 üyesi bulunuyor.
Ayrıca İnsan Haklarını İnceleme Komisyonu, AK Parti'den 12, CHP'den 4, DEM, MHP ve İYİ Parti'den 2, HÜDA-PAR veSaadet Partisi'nden ise 1 üye barındırıyor.
Komisyonun üyeleri, görevleri, siyasi partileri ve TBMM portreleri:
Komisyon İzleme Çalışmaları
mecliste.org, şeffaflık ve hesap verebilirlik ilkeleri doğrultusunda gerçekleştirdiği komisyon izleme çalışmalarını, gönüllü bir çalışma grubu sayesinde gerçekleştirmektedir.
Komisyon izleme toplantıları gündemi değerlendirmek, Meclis izleme çalışmaları kapsamında verilen görevleri tartışmak ve bu görevlerin sonuçlarını irdelemek üzere düzenlenmektedir.
Bu görevler ise izlemenin kilit noktası olan bilimsel ölçütlerin takip edilmesi; bu bulguların değerlendirilmesi ve komisyon üzerine yapılan araştırmaları konu alacak şekilde dağıtılmakta ya da çalışma grubu üyeleri tarafından seçilmektedir.