Kamu İktisadi Teşebbüsleri Komisyonu
Komisyon Hakkında
Türkiye Büyük Millet Meclisi İçtüzüğü uyarınca faaliyet gösteren ihtisas komisyonlarından biri de Kamu İktisadi Teşebbüsleri (KİT) Komisyonu.
KİT Komisyonu, 1938 yılında çıkarılan 3460 sayılı Kanunla; Kamu İktisadi Teşebbüslerinin denetlenmesi amacıyla kurulmuş, daha sonra, 61 ve 82 Anayasalarında kuvvetler ayrılığı ilkesine göre Kamu İktisadi Teşebbüslerinin TBMM tarafından denetimi, özel bir kanunla düzenlenmiştir.
Böylece, Kamu İktisadi Teşebbüslerinin denetim faaliyeti, 3346 ve 6085 sayılı kanunlarda öngörülen usuller çerçevesinde Sayıştay Başkanlığı tarafından denetlenen kuruluşların her biri için hazırlanan yıllık denetim raporları üzerinden gerçekleştirilir.
Kısacası KİT Komisyonu'nun görevi; sermayesinin yarısından fazlası doğrudan doğruya ya da dolaylı olarak devlete ait olan kamu kuruluş ve ortaklıklarının denetimlerini gerçekleştirmektir.
28. Yasama Dönemi Komisyon Üyeleri
Komisyonun 2'si kadın, 33'ü erkek olmak üzere toplam 35 üyesi bulunuyor.
Ayrıca KİT Komisyonu, AK Parti'den 15; CHP'den 8; DEM Parti ve MHP'den 3; İYİ Parti'den 2; Saadet Partisi, Yeniden Refah Partisi, Demokrat Parti ve HÜDA-PAR'dan ise 1 üye barındırıyor.
Komisyonun üyeleri, görevleri, siyasi partileri ve TBMM portreleri:
Komisyon İzleme Çalışmaları
mecliste.org, şeffaflık ve hesap verebilirlik ilkeleri doğrultusunda gerçekleştirdiği komisyon izleme çalışmalarını, gönüllü bir çalışma grubu sayesinde gerçekleştirmektedir.
Komisyon izleme toplantıları gündemi değerlendirmek, Meclis izleme çalışmaları kapsamında verilen görevleri tartışmak ve bu görevlerin sonuçlarını irdelemek üzere düzenlenmektedir.
Bu görevler ise izlemenin kilit noktası olan bilimsel ölçütlerin takip edilmesi; bu bulguların değerlendirilmesi ve komisyon üzerine yapılan araştırmaları konu alacak şekilde dağıtılmakta ya da çalışma grubu üyeleri tarafından seçilmektedir.