• img
    Yükleniyor...

Seçim Kanunu Teklifi Mecliste. Muhalefet Nasıl Bir Yol İzleyecek?

AK Parti ve MHP'nin ülke seçim barajını %7’ye indiren 15 maddelik Seçim Kanunu Teklifi muhalefet cephesinde ‘Millet İttifakının’ geleceğini tartışmaya açarken gözler Deva Partisi’nin ev sahipliğinde 27 Mart 2022 tarihinde yapılacak toplantıya çevrildi.

CHP’nin ardından Deva Partisi’nin ev sahipliğinde gerçekleşecek olan ‘Yuvarlak Masa’nın ikinci toplantısında en önemli gündem konusunun milletvekili dağılımı hesaplama yöntemiyle ittifakları zorlayacak olan yeni Seçim Yasası teklifinin olması bekleniyor. 

‘Siyasi mühendislik’ yorumlarının yapıldığı muhalefet cephesinde ittifaklı-ittifaksız duruma ilişkin çalışmalar dikkat çekerken kulislerde Cumhurbaşkanlığı seçimi ve ittifak ortaklığına ilişkin yol haritası üzerinde değerlendirmeler öne çıkıyor.

Cumhurbaşkanlığı seçimi, güçlendirilmiş parlamenter sistem konusunda CHP, İYİ Parti, Deva Partisi, Gelecek Partisi ve Saadet Partisi’nin ortak hareket edecekleri ve baraj tehdidine karşı bazı partilerin CHP ve İYİ Parti listelerinden seçime girebilecekleri işaret ediliyor.

Sürecin, parti yönetimlerinin titiz çalışmasıyla başka bir yöne evrilebileceğine de dikkat çekilen kulislerde seçim barajını düşürerek Millet İttifakı partilerini ayrı ayrı seçime girmeye zorlayan Cumhur ittifakının durumu da değerlendiriliyor.

%10 barajının düşürülmesi ve Millet ittifakı ortaklarının ayrı ayrı seçime girmelerine ilişkin senaryolara göre,  2023 yılında belirlenen tarihte yapılacak seçimlerde AKP ve MHP ittifakının 291 milletvekili çıkarabileceği ifade ediliyor.